torstai 23. kesäkuuta 2016

Juhannuksen taikaa, kukkaishoidon aikaa!

Juhannus onkin yhtäkkiä ovella! Alkuvuosi meni surutyön ja monenmoisten haasteiden parissa. Kesän tullen mielen valtaavat luonto, vihreys, vehreys, aurinko, kasvimaa, villivihannekset ja tietenkin lähestyvä loma ja kesän tuomat uudet tuulet. Näin juhannuksen aikaan on parhaat hetket nauttia Suomen luonnosta, poimia hyvää tekeviä yrttejä ja kenties tehdä pieniä juhannustaikojakin.

Tänä vuonna halusin näin juhannuksen kynnyksellä kirjoittaa lääkeyrttimaailman kingistä, monien hoitokeinojen tuhattaiturista siankärsämöstä. Kyseinen jokapaikan kukkanen muuten on Suomen terveystuotekauppiaiden liiton toimesta valittu vuoden 2016 rohdoskasviksi. Ellei kasvi ja sen käyttö ole sinulle vielä tuttua, niin kannattaa siis lukaista nyt ainakin tämä teksti :)

Siankärsämön käyttöalueet ovat todella laajat. Sitä käytetään niin ruoansulatus-, virtsatie- ja eturauhasvaivoihin, "naistenvaivoihin", flunssaan ja astmaoireisiin, vastustuskyvyn kohentamiseen, sydänterveyden edistämiseen, hiivasienen häätöön, elimistön puhdistamiseen, suonikohjuihin, peräpukamiin, kivunlievitykseen, palovammoihin ja monenlaisiin iho-ongelmiin ja -vaurioihin, kuin myös verenkierron elvytykseen, tärkeimpiä nyt mainitakseni. Lisäksi sen tuoksulla voi karkottaa hyttysiä, paarmoja ja punkkeja, ja ovatpa kyseisen kasvin energiat sopivat myös auran vahvistamiseen. Kokeile siankärsämötippoja jos flunssat vaivaavat liian usein, haluat suojautua esim. haitalliselta säteilyltä tai sinusta tuntuu että negatiiviset energiat pääsevät liialti vaikuttamaan sinuun.

Siankärsämöstä valmistetaan monenlaisia terveystuotteita kukkatipoista voiteisiin, mutta sitä löytyy hyvinvarustellun kaupan hyllyltä myös teeyrtiksi kuivattuna. Kuivaaminen on helppoa itsekin: leikkaa kukat puhtaalta paikalta mieluiten aamupäivällä aurinkoisella säällä, ripusta nippu roikkumaan esimerkiksi keittiöösi, paikkaan jossa se on suojassa auringonpaisteelta. Voit myös hoitaa kuivauksen kuivurissa, saunan jälkilämmössä tmv. Kuivaus on valmis, kun kasvit ovat rapsakoita. Muista kuitenkin ettet kuivaa yrttejä yli 40 asteessa. Siankärsämöstä voi käyttää sekä kukat että lehdet. Parhaita hetkiä poimimiselle ovat päivät juuri ennen täysikuuta, ja poimia voit koko kesän. Kuivattua yrttiä voi ripotella mausteeksi ruokiin, erityisesti riista ja kala pitävät sen mausta. Älä kuitenkaan ripottele sitä ruokiin liikaa, sillä siankärsämön maku on melko voimakas. Yrttiöljyssä esimerkiksi koivunlehtien kaverina se maistuu mainiolta. Öljyä voi sitten käyttää kastikkeeksi melkeinpä mihin vain :)

Tässä vielä hieman vinkkiä kukkataikoihin siankärsämön avustuksella. Keinot on poimittu Sinikka Piipon kirjasta Kasvien salaiset voimat. Piippo kertoo, että paras aika siankärsämön keräämiselle ja käytölle on juuri juhannus. Siankärsämöllä voit kutsua elämääsi ystäviä ja perhettä, siankärsämön tuoksu saa huoneessa olijat arvostamaan ja rakastamaan itseään sekä toisiaan. Tuoksu parantaa ihmissuhteita. Tässä Piipon ohje kasvavan kuun aikana (seuraavan kerran 5.7. eteenpäin) tehtävään rakkausrituaaliin: "Perjantaina kasvavan kuun aikaan ota yhdeksän kuivattua siankärsämön kukintoa, sido ne yhteen vihreällä nauhalla, sido kimppu puunpalaan kuparilla ja vihreällä langalla ja ripusta nippu sängyn ylle. Nippuja on annettu vastanaineille kestävän rakkauden takeeksi. Siankärsämö hääkimpussa takasi onnen ainakin seitsemäksi vuodeksi, mistä nimi seven year's love. Se suojelee avioliittoa ja muita vakaumuksellisia suhteita." Piipon kirja paljastaa myös, että druidit käyttivät siankärsämöä rakkausmagian lisäksi sään ennustamiseen, ja että kasvin tuoksu voimistaa intuitiota. Siankärsämö tyynyn alla auttaa naimatonta naista näkemään unessa tulevan aviomiehensä.

Näiden vinkkien siivittämänä toivotan Sinulle taianomaista juhannusta ja oikein ihanaa kesän jatkoa!

(Huom: Henkilöiden, jotka ovat allergisia mykerökukkaiskasveille, on syytä välttää siankärsämöä. Myöskään raskauden aikana sen käyttö ei ole suositeltavaa, sillä sen sisältämä tujoni voi aiheuttaa keskenmenon. Muutoinkin muistathan kohtuukäytön, lääkinnälliseen käyttöön yrttejä otetaan parin viikon kuureina.)