tiistai 22. joulukuuta 2015

Toivotus hyvän joulun sekä se perinteinen jokin resepti

Joulunrunoelma

On hanget korkeat...eiku...Sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen... Ja toivon samaa kaikille, sekä niitä hankia, edes ihan pienen pieniä. Vuosi on ollut vaiherikas ja kaikenkaikkiaan opettavainen. On tullut paljon uutta, olen saanut myös antaa paljon itsestäni pois, olla avuksi ja olla autettavanakin. On sairasteltu ja autettu sairastavia. Lopulta, olen todella kiitollinen tästä vuodesta 2015. Nyt laskeudun joulun rauhaan ja lämpimään syleilyyn, lausun kiitokset kaikille lukijoille ja tukijoille. Oikein ihanaa Joulun aikaa Sinulle. Vietäthän ihan omannäköisesi, arvokkaan ja hitaan joulun, juuri sellaisen kuin Sinä haluat. Kun vietät sen hitaasti, ehdit nauttia siitä enemmän :) Kaikkea hyvää ja tapaamisiin ensi vuonna, joka olkoon ilontäyteinen ja kaikenkaikkiaan kaunis!

P.S. Tänä vuonna haluan taas jakaa jouluksi myös reseptin, joka sopii tällä kertaa hyvin teemaan "tee vähemmän, nauti enemmän". Se kuuluu näin: laita yön yli jääkaapiin likoamaan kuivattuja luomuluumuja glögiin, tai vaikka rommiin jos haluat, tai ehkä niiden sekoitukseen. Seuraavana päivänä lusikoi ne liemineen annosmaljoihin ja vaahdota päälle kookoskermaa tai valmista cashewkerma, tai vaihtoehtoisesti käytä lisäaineetonta Arlan luomu vispikermaa. Cashewpähkinöitä on hyvä liottaa 2-4 tuntia ennen kuin ne surautetaan veden kanssa tehosekoittimessa vaahdoksi, ja lopuksi lisätään ehkä hieman hunajaa tai muuta makeutusta. Lisää annoksiin haluamasi koristelut, esimerkiksi pipari toimii tässä hyvin. Helppoa, hyvää ja jopa terveellistä :) Ja ehdit viettää enemmän aikaa rakkaittesi kanssa :)



Kuva Saaren Joulumaasta 2015

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Lähes ilmaiset superjuhannuseväät!

Jatkan blogin kesäperinteitä eli kirjoitan tänäkin vuonna kesäisen luonnon antimista. Tällä kertaa vuorossa on nokkonen, tuo kaikille tuttu kipakasti polttava takapihan kasvi. Ellet ole vielä sitä lautasellesi kerännyt, niin nyt on korkea aika.

Nokkonen on todellista superruokaa ja mikä parasta, sen voi poimia omalta tai kaverin pihamaalta aivan ilmaiseksi. Toki kaupan kuivattuihin nokkosiinkin voi turvautua, mutta suosittelen lämpimästi omaa nokkosretkeä kumihanskat kädessä. Käsittelyn jälkeen nokkonen ei enää polta vaan maistuu herkulliselta ja on pullollaan ravinteita.

Kerronpa muutamia syitä hehkutukselleni. Nokkonen sisältää Suomessa elävistä kasveista eniten mineraalisuoloja. Siinä on seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa, kalsiumia kolme kertaa enemmän kuin maidossa, C-vitamiinia viisi kertaa enemmän kuin appelsiinissa ja piitä 60 kertaa enemmän kuin viljellyssä superruoassamme lehtikaalissa. Lisäksi siinä on mm. magnesiumia, sinkkiä, mangaania, seleeniä, A-, E- ja B-ryhmän vitamiineja, K1:tä ts. ubikinonia, foolihappoa, flavonoideja, karotenoideja, histamiinia, serotoniinia, kuitua, reilusti lehtivihreää sekä 5,5% painostaan proteiinia. Eikö kuulosta hyvälle? Kaiken huipuksi nokkonen on hyvänmakuinen ja hurjan monikäyttöinen vihannes. Sitä voi heittää lettutaikinaan, sämpylöihin, keittoon, vihanneslisäkkeeseen, patoihin, muhennoksiin, munakkaaseen, smoothien sekaan tai ihan minne vain keksit. Sitä voi käyttää tuoreena, pakastettuna ja kuivattuna.

Nokkonen on perinteinen suomalainen rohdosyrtti. Koska se sisältää niin monia terveydelle hyödyllisiä ainesosia, sitä on käytetty mm. poistamaan kehosta nestettä, hoitamaan virtsatietulehduksia, puhdistamaan verta, parantamaan suolen toimintaa ja hemoglobiinia, tasaamaan verenpainetta ja verensokeria, taltuttamaan flunssaa, yskää, tulehduksia, kihtiä ja iskiaskipua sekä yliherkkyysreaktioita, eturauhas- ja potenssiongelmia, parantamaan hiusten, päänahan ja kynsien kuntoa sekä parantamaan muistia, tuomaan elinvoimaa, vastustuskykyä ja virkeyttä. Sen lisäksi että nokkosta voi nauttia sisäisesti, siitä voi tehdä hauteita, uutoksia, kylpyjä, hiushoidetta sekä luonnonmukaista lannoitetta ja torjunta-ainetta kotipuutarhan kasveille. Käyttökohteita on valtavasti. Homeopatiassa nokkosta käytetään nimellä Urtica Urens (rautanokkonen), ja sillä voidaan hoitaa mm. nokkosihottumaa, palovammoja, reumaattisia kipuja sekä lisätä maidon eritystä.

Kerää nokkonen aina puhtaalta paikalta, ei navetoiden tai huussien takaa, missä se kerää itseensä liikaa nitraatteja, ja mieluiten aurinkoisen kauden jälkeen. Näin saat parhaimman laatuista nokkosta. Niittämällä puskan alas saat uuden sadon muutaman viikon kuluttua. Kerää vain nuoria nokkosia, ennen kukintaa. Tosin rohdoksiin käytetään myös kukkivaa nokkosta sekä nokkosen juuria. Rohdoskäyttöön tulevalle nokkoselle paras keräyshetki on täysikuun tai kesäpäivän seisauksen aika.

Keräämisen jälkeen nokkoset huuhdotaan ja puisevat varret poistetaan. Sitten saaliin voi joko ryöpätä pikaisesti kiehuvassa vedessä (puoli minuuttia - minuutti riittää) ja pakastaa annospakkauksissa, tai vaihtoehtoisesti laittaa ryöppäämättömänä kuivumaan uuniin yön yli 30-40 asteeseen (ellet omista kuivuria tai pannuhuonetta tai pääse hyödyntämään saunan jälkilämpöä). Nokkosta voi kuivattaa myös sitomalla sen varsineen nipuiksi ja ripustamalla roikkumaan alaspäin. Kun lehdet rapsahtavat käsissä poikki, on kuivatus valmis.

Ryöppääminen poistaa nokkosen polttavuuden lisäksi nitraatteja, mutta samalla poistuu myös osa ravintoaineista keitinveden mukana. Ryöpätty ja pakastettu nokkonen säilyttää kuitenkin makunsa kuivattua paremmin. Itse harrastan molempia. Heitän mielelläni kuivattua nokkosta aamusmoothieen, taikinoihin ja muhennoksiin yleensä pakastettua. Hehkutan myös nokkossipsejä jotka ovat mahtava vaihtoehto juhannuksen perussipseille! Tuoreet nokkosen lehdet vain ladotaan pellille ohueen kerrokseen, päälle oliiviöljyä niin että lehdet kostuvat ja mausteeksi suolaa sekä ehkä vielä maun mukaan raastettua luomusitruunankuorta tai muuta maustetta, laitetaan pariksikymmeneksi minuutiksi uuniin 150 asteeseen ja eikun herkuttelemaan maistuvilla supersipseillä! Maistuvat muuten lapsillekin (ainakin kun et kerro mitä syövät)!

Leppoisaa kesää ja terveellistä keskikesän juhlaa!



Lähteinä mm. Wikipedia, Yrttitarha.fi ja Frantsila

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Flunssa talttuu homeopatialla - kuten moni muukin tauti

Flunssa-aalto on taas liikkeellä. Meidän perheessämme kaikki kolme lasta saivat siitä osansa viikonloppuna, pienimmät pääsivät vähimmällä ja isäntä ei myönnä mitään ;-) Kouluissa tauti on kaatanut lapsia petiin kuumeen kera, ja kuulemani mukaan vanhempiakin. Itsekin ihmettelin perjantaina vetämätöntä oloa, kun en vielä tajunnut mistä oli kyse. Pelastin itseni levolla, vitamiineilla ja homeopaattisella Aconitella ennen kuin tauti pääsi jyräämään.

Jostain syystä homeopatia ei ole Suomessa päässyt arvoiseensa asemaan, vaikka on paljon kauemmin ollut maailmalla käytössä kuin meille tuttu länsimainen lääketiede. Ei tarvitse mennä kauaksikaan, Keski-Eurooppa riittää, kun lääkärit ovat usein samalla myös homeopaatteja. Suomessa sen sijaan koko homeopatia on haluttu työntää syrjään ja jopa kieltää sen harjoittaminen. Valitettavan harva tietää mistä oikeasti on kyse. Homeopatia on todella tehokas ja toimiva hoitomuoto - ja lisäksi turvallinen, toisin kuin monet koululääketieteen tarjoamat vaihtoehdot. Kaikki lääkeaineet tulevat luonnosta ilman myrkyllisiä lisäaineita, myös homeopaattiset "rokotteet". Tiesitkö että myös esimerkiksi keltakuumerokotteen tai malarianestolääkityksen voi hankkia homeopaattisena? Tiedän että moni mielellään älähtää tässä kohdassa, mutta kirjoitan silti, jokainenhan tekee omat valintansa.

Olen omassa ja lähipiirini elämässä saanut todistaa kuinka homeopatialla on hoidettu vaikeat krooniset allergiaoireet, ihottumat, syylät, flunssat, korvatulehdukset, pahoinvoinnit, ruoansulatusongelmat, lääkkeiden sivuvaikutukset ym, muutamia asioita mainitakseni. Se on tehokas apu niin syövässä kuin vatsataudissa, urheiluvammoissa, keskittymishäiriöissä kuin masennuksessakin. Se toimii kuulemani mukaan jopa krapulaan, minkä voin hyvin uskoa sillä Nux Vomica jota krapulaan käytetään, on toiminut oman kokemuksenikin mukaan niin moneen muuhunkin pahoinvointitilaan.

Akuuttiin vaivaan avun voi saada homeopaattisesta kotiapteekista jo siinä ajassa kun vasta odottaa lääkärille pääsyä. Esimerkiksi pienimmäisen alkavat korvatulehdukset meillä on taltutettu jopa 15-30 minuutissa homeopaattisella Pulsatillalla.

Lääkeaine valitaan aina tilanteen ja oireiden kokonaiskuvan mukaan. Aina ei ensimmäiseksi valittu lääkeaine ole oikea kyseiseen vaivaan. Samaan sairauteen voi eri henkilöillä toimia eri aineet. Siksi on oleellista ottaa tarpeen tullen yhteyttä klassisen homeopatian ammattilaiseen. Monet heistä järjestävät päivän kotiapteekkikursseja, jollaisen käytyäsi pystyt lääkitsemään kotona ilmeneviä akuutteja vaivoja.

Mikäli aihe kiinnostaa, kipaise kirjastosta homeopatiaa käsittelevä kirja. Goolegekin tietää paljon, mutta kirjasta saat kattavamman kuvan, netistä löytyy paljon myös vajavaista tietoa. Suosittelen erittäin lämpimästi tutustumaan. Kokeile ja ylläty.

Oikein ihanaa kevättä kaikille. Pysykää terveinä, pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne <3


torstai 18. joulukuuta 2014

Joulutunne

Joulu on taas, joulu on taas...

Tai ainakin ihan pian. Jouluvalmistelut ovat vielä kesken, mutta ne joita emme ehdi tehdä, voivat jäädä tekemättä, ja olemme tyytyväisiä jouluun sellaisena kuin se tänä vuonna tulee. Joulu on aina ihana. Joulu on tunnetila. Se löytyy meiltä jokaiselta sydämestämme kun vain annamme itsemme kuulla ja tuntea sen ilosanoman. Joulu ei ole suorittamista, joulu ei ole kiirehtimistä (vaikka joskus siihen harhaan eksymmekin), joulu ei ole rahan juhla, vaan joulu on rakkauden, ilon, lämmön juhla, lasten juhla, ja itsessään lapsen hyväksyvien aikuisten juhla. On aivan sama montako kakkua olet pöytään leiponut, ellet pysty nauttimaan joulun tunnelmasta. Anna itsellesi aikaa vain olla, nautiskella, huomata pienet kauniit jouluiset asiat, tuoksut, valot, kynttilät. Tunne lasten jouluriemu ja ilo itsessäsi. Tunne antamisen ilo. Tunne vapaus läsnäolevassa hetkessä. Hengitä. Sisään ja ulos. Anna joulun täyttää sydämesi. Se on sen tarkoitus.

Ja lapsilla on, lapsilla on, aamusta iltaan hauskaa.

Kiitän teitä lukijoita kuluneesta vuodesta, kärsivällisyydestä kirjoitustaukojeni aikana, ja toivotan sydämestäni oikein lämmintä ja kaunista joulunaikaa sekä iloa ja valoa uudelle vuodelle, olkoon se onnentäyteinen. Tapaamisiin!

Kuva Saaren kartanon Joulumaasta

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Innostavaa syksyä

Syksy on vierähtänyt jo pitkälle. Ihanaa, että auringon lämpöä ja valoa silti riittää, ainakin täällä Etelä-Suomessa. Bloggaustauko on venähtänyt ennätyspitkäksi; pyrin välttämään kirjoittamista kirjoittamisen vuoksi - kirjoitan mieluummin asian vuoksi, jonka voi lukea suoraan tai rivien välistä. Olen edelleen harjoittanut hetkessä elämisen taitojani. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. kärsivällisyyden opettelua (joka ei suju minulta ihan luonnostaan): Vaikka tuntuu että "pitäisi" tehdä jotain (koska blaa blaa), on odotettava sopivaa hetkeä sen tekemiseen, sitä hetkeä kun oikeasti tuntuu että "NYT on OIKEA hetki tehdä se". Siispä blogikirjoituksetkin syntyvät silloin kun syntyvät, kun on niille oikea aika syntyä :-)

Mutta sillä välin kun odottelee oikeaa hetkeä synnyttää jotain uutta, voi nautiskella elämästä, kuluvasta hetkestä ja sen ihmeistä, olla innostunut erilaisista asioista (vaikkapa siitä mitä aikoo synnyttää). Innostuskin on ihmisen perustarve, oletko tullut ajatelleeksi? Kuinka usein sinä innostut? Pieni lapsi innostuu spontaanisti ja jatkuvasti päivän mittaan. Lapset ovatkin oivallisimpia elämäntaidon opettajia. He elävät hetkessä, innostuvat, yrittävät uudelleen vaikka epäonnistuvat, eivät kanna kaunaa, syövät kun ovat nälkäisiä, liikkuvat luonnostaan paljon, uneksivat ja keksivät kaikkea mahdollista välittämättä siitä kuinka todennäköiseltä se vaikuttaa. Innostuksen herättelyyn voisin heittää kirjavinkiksi vaikkapa Pauli Aalto-Setälän ja Mikael Saarisen tänä vuonna ilmestyneen Innostus -kirjan. Kirja on kirjoitettu paljolti liike-elämän ja työyhteisöjen näkövinkkelistä, mutta on sovellettavissa ihan meihin jokaiseen ihmiseen missä tahansa tilanteessa tai yhteisössä. Kirjaa voi kylläkin suositella erityisesti innostavasta johtamisesta kiinnostuneille, johtaapa sitten työyksikköä tai vaikkapa perhettä. Sisältö on tieteellisillä tutkimuksilla höystettyä perustietoa, jota vaan ei välttämättä tule arjessa ajatelleeksi.

Mistä sinä olet tänä syksynä innostunut? Minua innostavat erityisesti luonto, hyvinvointi ja hyvä olo, liikunta, ihmissuhteet, rakkaus, meditointi, itseni kehittäminen, hetkessä eläminen, vanhasta luopuminen, uuden luominen.

Muista: rajoja ei ole. Tee päivästäsi ihana. Kaunista syksyä <3





torstai 19. kesäkuuta 2014

Villiä juhannusta ;-)

Aikomuksenani oli kirjoitella kesäiseen tapaan taas rohtokasveista, mutta kuinkas ollakaan kesäflunssa yllätti rohtoilijan. Onneksi rohtoja löytyi kaapista ja olo on hyvää vauhtia korjaantumassa. Nyt kuitenkin aikataulut ovat sen verran rajalliset (ja perhe tärkeä), että joudun päästämään teidät ja itseni juhannuksen viettoon ilman rohtoluentoa. Annan kuitenkin asiasta kiinnostuneille tässä kirjavinkiksi, että juhannusloitsuja tehdessänne selatkaapa hieman esimerkiksi Sinikka Piipon Elinvoimaa mausteista -kirjaa. Sieltä voi vaikka poimia suosikkimausteensa ja perehtyä hieman syvemmin sen käyttöön ja terveysvaikutuksiin. Ennen tuota kirjaa en itse esimerkiksi ollut ajatellut, että inkivääriäkin voisi kasvattaa Suomen oloissa! Inkiväärihän on yksi omista suosikeistani, mutta harmikseni sitä myydään nykyisin kaupoissa vain kiinalaisena versiona - eli etsintäkuulutus: Mistä löytyy muun maalaista tuoretta inkivääriä? Kiinan saastuneesta maaperästä ym seikoista on ollut julkisuudessa sen verran jo juttuja, että en luota edes sikäläiseen luomutuotantoon, valitettavasti.

Mutta onneksi meillä täällä Suomessakin kasvaa jos jonkinmoista hyödyllistä ja terveellistä kasvia, ihan villinäkin: nokkonen, voikukka, vuohenputki, siankärsämö, poimulehti, piharatamo...muutamia mainitakseni. Jos villivihannesten keruu eli hortoilu kiinnostaa, mutta et tiedä miten aloittaa niin suosittelen tutustumaan osoitteeseen http://www.hortoilu.fi/

Ja nyt päästän teidät kirmaamaan kesäniityille, toivotan oikein kaunista juhannusta ja valoisaa kesää!


Jälkikommentti: Lopulta löysin vihjeen perusteella ihanaa perulaista luomuinkivääriä Lidlistä! Kiitän jäljille johtaneesta vihjeestä!

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Olemista ja karsimista

On niin helppo langeta ansaan jonka jo tietää. Olen Olemisen ehdoton kannattaja, ja silti huomaan määritelleeni itseäni aivan liikaa sen perusteella mitä teen. Mutta elämä onneksi opettaa. Kun tekee liikaa, huomaa että mikään ei riitä, ja on palattava Olemaan huomatakseen että kaikki on niin kuin kuuluukin :) Kaiken tekemisen keskellä blogikin oli jäänyt päivittämättä, joten oikein sydämellistä pääsiäistä, vappua ja äitienpäivää kaikille ketkä sellaista jollain tasolla viettivät :)

Olen kaikenlaisesta karsimisesta jo aiemminkin kirjoitellut. Tekemisen karsimisen lisäksi olen jo jonkin aikaa viettänyt kevyttä digi detoxia. Katson entistäkin vähemmän tv:tä - vain sen mitä oikeasti haluan, eli ohjelmatarjonnan huomioiden en juuri mitään (Suomen euroviisuesityksenkin katsoin myöhemmin Yle Areenalta kun en jaksanut valvoa). Facebookia käytän melkeinpä vain työasioissa ja siihenkin entistä vähemmän. Annan puhelimen olla paikallaan hyllyssä enkä tarkistele jokaisen poissaoloni jälkeen onko joku yrittänyt minua tavoittaa, en myöskään kyttää sähköpostia tai muita viestimiä. Sen sijaan nautin Olemisesta, kukkaan puhkeavasta luonnosta, töistäni tai niiden vähyydestä, elämän virtauksesta. Kunnes elämä taas tarjoaa jonkin oppiläksyn, huomaan maayhteyden olevan hukassa ja alan jälleen opetella Olemiseen palaamista elämän tarjoillessa kulloisenkin päivän opetuksiaan :)

Digiähkyn lisäksi olen myös karsinut ruokavaliotani, entistäkin rouheampaan suuntaan. Nyt ovat saaneet loputkin viljat jäädä ja niiden lisäksi maitotuotteet. Jos jokin ei keholleni sovi, niin ennemmin opettelen elämään ilman sitä kuin hakkaan päätäni seinään ja elän "jos ihan vähän vain" -linjalla. "Ihan vähän vain" sopii sellaisiin ruokiin, joita voin syödä mutta joita ei tule syödä suuria määriä ;)

Kävin eilen ystäväni kanssa kahvilassa ja kahvilan kassa ihmetteli enkö aio syödä mitään (otin vain kupin teetä ja smoothien, eli en mitään purtavaa ruokaa). Ystävällisesti kerroin, että kun ei syö viljatuotteita niin ei tarvitse yleensä kahvilassa syödä mitään, olen tankannut kotona :) Avauduinpa samalla puheliaalle kahvilahenkilölle, että en muuten käytä maitotuotteitakaan. Sain kuulla että vaikeaa on, eihän sitten voi syödä muuta kuin lihaa ja kasviksia. Niin, no tuo on ehkä osittain totta mikäli haluaa elää vain valmiilla jonkun toisen tekemillä ruoilla. Mutta viljattomalla ja maidottomalla ruokavaliollakin saa leivotuksi esimerkiksi herkullista suklaakakkua, terveellisiä mantelileipiä joita voi maustaa haluamallaan tavalla (viime aikoina olen suosinut runsasta nokkoslisää taikinassa), voipa pyöräyttää jäätelökoneessa (tai ilman) herkulliset jäätelötkin esimerkiksi kookosmaidosta. Elämä on rajoittunutta vain jos sen haluaa niin nähdä. Itselleni tämä ruokavalionmuutos on avannut oven terveellisten herkkujen maailmaan. Tokihan olin ennestäänkin (hyvin) tumman (luomu)suklaan ja raakasuklaan ystävä, eikä meillä enää aikoihin ole valkoista sokeria kaapista löytynyt edes vieraiden kahvikuppiin, saatika valkoisia jauhoja leivonnaisiin, mutta olen tässä matkan varrella todennut että tekemäni laskiaispullat ja vappumunkit ovat tänä vuonna saaneet tavisversioita enemmän suosionosoituksia perheeltä, joten ei tämä ihan pieleen ole voinut mennä ;) Opeteltavaa riittää, ja siksipä olen kaivellut käyttööni ja muokattavaksi kaikkia ihania reseptejä, joista pieneksi vinkiksi tänä vuonna ilmestynyt kirja Raakaa ja makeaa (Karita Tykkä). Nam nam, ei tunnu siltä että olisi mitään oleellista karsinut, päinvastoin. On vain muistettava: kun luopuu jostakin, niin uutta ja parempaa tulee aina tilalle <3 Voikaa hyvin <3

P.S. Jos joku ystävällisesti voi minulle kertoa miten manteli-/pähkinäjogurtin saa onnistumaan, niin kiitos, otan mielelläni vihjeet vastaan (epäilen onko tämä ehkä välinelaji..).