keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Lähes ilmaiset superjuhannuseväät!

Jatkan blogin kesäperinteitä eli kirjoitan tänäkin vuonna kesäisen luonnon antimista. Tällä kertaa vuorossa on nokkonen, tuo kaikille tuttu kipakasti polttava takapihan kasvi. Ellet ole vielä sitä lautasellesi kerännyt, niin nyt on korkea aika.

Nokkonen on todellista superruokaa ja mikä parasta, sen voi poimia omalta tai kaverin pihamaalta aivan ilmaiseksi. Toki kaupan kuivattuihin nokkosiinkin voi turvautua, mutta suosittelen lämpimästi omaa nokkosretkeä kumihanskat kädessä. Käsittelyn jälkeen nokkonen ei enää polta vaan maistuu herkulliselta ja on pullollaan ravinteita.

Kerronpa muutamia syitä hehkutukselleni. Nokkonen sisältää Suomessa elävistä kasveista eniten mineraalisuoloja. Siinä on seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa, kalsiumia kolme kertaa enemmän kuin maidossa, C-vitamiinia viisi kertaa enemmän kuin appelsiinissa ja piitä 60 kertaa enemmän kuin viljellyssä superruoassamme lehtikaalissa. Lisäksi siinä on mm. magnesiumia, sinkkiä, mangaania, seleeniä, A-, E- ja B-ryhmän vitamiineja, K1:tä ts. ubikinonia, foolihappoa, flavonoideja, karotenoideja, histamiinia, serotoniinia, kuitua, reilusti lehtivihreää sekä 5,5% painostaan proteiinia. Eikö kuulosta hyvälle? Kaiken huipuksi nokkonen on hyvänmakuinen ja hurjan monikäyttöinen vihannes. Sitä voi heittää lettutaikinaan, sämpylöihin, keittoon, vihanneslisäkkeeseen, patoihin, muhennoksiin, munakkaaseen, smoothien sekaan tai ihan minne vain keksit. Sitä voi käyttää tuoreena, pakastettuna ja kuivattuna.

Nokkonen on perinteinen suomalainen rohdosyrtti. Koska se sisältää niin monia terveydelle hyödyllisiä ainesosia, sitä on käytetty mm. poistamaan kehosta nestettä, hoitamaan virtsatietulehduksia, puhdistamaan verta, parantamaan suolen toimintaa ja hemoglobiinia, tasaamaan verenpainetta ja verensokeria, taltuttamaan flunssaa, yskää, tulehduksia, kihtiä ja iskiaskipua sekä yliherkkyysreaktioita, eturauhas- ja potenssiongelmia, parantamaan hiusten, päänahan ja kynsien kuntoa sekä parantamaan muistia, tuomaan elinvoimaa, vastustuskykyä ja virkeyttä. Sen lisäksi että nokkosta voi nauttia sisäisesti, siitä voi tehdä hauteita, uutoksia, kylpyjä, hiushoidetta sekä luonnonmukaista lannoitetta ja torjunta-ainetta kotipuutarhan kasveille. Käyttökohteita on valtavasti. Homeopatiassa nokkosta käytetään nimellä Urtica Urens (rautanokkonen), ja sillä voidaan hoitaa mm. nokkosihottumaa, palovammoja, reumaattisia kipuja sekä lisätä maidon eritystä.

Kerää nokkonen aina puhtaalta paikalta, ei navetoiden tai huussien takaa, missä se kerää itseensä liikaa nitraatteja, ja mieluiten aurinkoisen kauden jälkeen. Näin saat parhaimman laatuista nokkosta. Niittämällä puskan alas saat uuden sadon muutaman viikon kuluttua. Kerää vain nuoria nokkosia, ennen kukintaa. Tosin rohdoksiin käytetään myös kukkivaa nokkosta sekä nokkosen juuria. Rohdoskäyttöön tulevalle nokkoselle paras keräyshetki on täysikuun tai kesäpäivän seisauksen aika.

Keräämisen jälkeen nokkoset huuhdotaan ja puisevat varret poistetaan. Sitten saaliin voi joko ryöpätä pikaisesti kiehuvassa vedessä (puoli minuuttia - minuutti riittää) ja pakastaa annospakkauksissa, tai vaihtoehtoisesti laittaa ryöppäämättömänä kuivumaan uuniin yön yli 30-40 asteeseen (ellet omista kuivuria tai pannuhuonetta tai pääse hyödyntämään saunan jälkilämpöä). Nokkosta voi kuivattaa myös sitomalla sen varsineen nipuiksi ja ripustamalla roikkumaan alaspäin. Kun lehdet rapsahtavat käsissä poikki, on kuivatus valmis.

Ryöppääminen poistaa nokkosen polttavuuden lisäksi nitraatteja, mutta samalla poistuu myös osa ravintoaineista keitinveden mukana. Ryöpätty ja pakastettu nokkonen säilyttää kuitenkin makunsa kuivattua paremmin. Itse harrastan molempia. Heitän mielelläni kuivattua nokkosta aamusmoothieen, taikinoihin ja muhennoksiin yleensä pakastettua. Hehkutan myös nokkossipsejä jotka ovat mahtava vaihtoehto juhannuksen perussipseille! Tuoreet nokkosen lehdet vain ladotaan pellille ohueen kerrokseen, päälle oliiviöljyä niin että lehdet kostuvat ja mausteeksi suolaa sekä ehkä vielä maun mukaan raastettua luomusitruunankuorta tai muuta maustetta, laitetaan pariksikymmeneksi minuutiksi uuniin 150 asteeseen ja eikun herkuttelemaan maistuvilla supersipseillä! Maistuvat muuten lapsillekin (ainakin kun et kerro mitä syövät)!

Leppoisaa kesää ja terveellistä keskikesän juhlaa!



Lähteinä mm. Wikipedia, Yrttitarha.fi ja Frantsila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti