maanantai 12. joulukuuta 2011

Suolaa, suolaa, enemmän suolaa!

Tänään on vuorossa pieni puheenvuoro kovasti väärinymmärretyn suolan puolesta.

Kaikkihan tietävät, että yli teelusikallisen päivittäistä suolansaantia pitäisi välttää ja tulisi suosia vähäsuolaisia elintarvikkeita. Tämä onkin totta silloin kun puhutaan teollisesta suolasta, eli siitä ns. pöytäsuolasta mitä Suomessa yleensä käytetään. Kaiken suolanvälttelyn lomassa on kuitenkin hyvä muistaa, että suola on ihmiselle välttämätön aine. Sitä tarvitaan mm. lihasten toimintaan ja nestetasapainon säätelyyn. Suolanpuute voi aiheuttaa elimistossä pahojakin epätasapainotiloja.

Kun käytetään luonnonsuolaa, siis vuorisuolaa, ruususuolaa, kristallisuolaa, himalajansuolaa, merisuolaa, vältetään teollisuuden suolaan lisäämät haitalliset aineet, ja saadaan irti kaikki suolan terveyshyödyt. Suola sisältää valtavasti tärkeitä mineraaleja, kuten magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja rautaa. Teollisesta suolasta nämä ainesosat on poistettu (ja myyty kätevästi luontaistuoteteollisuudelle), jolloin jäljelle jää natriumkloridia. Siihen sitten lisätään paakkuuntumisenestoainetta ja muita kemikaaleja. Tämän vuoksi pöytäsuolaa tulisikin käyttää varoen. Sen sijaan raffinoimaton eli jalostamaton luonnonsuola on jopa terveellistä.

Elintarvikekäytön lisäksi suola on hieno apuväline esimerkiksi huoneilman parantamiseen. Suolalamput ja -tuikut vapauttavat lämmetessään ilmaan negatiivisia ioneja, ja täten neutralisoivat ja puhdistavat mm. sähkölaitteiden huonontamaa sisäilmaa. Itse poskiontelovaivaisena käytän molempia edellämainittuja, sekä huuhdon aamuisin nenäontelot suolavedellä erityisen sarvikuonokannun avulla. Suosittelen kannua lämpimästi kaikille! Joka-aamuinen nenänhuuhtelu muodostuu helposti samanlaiseksi rutiiniksi kuin hampaiden pesu, eikä tunnu lainkaan epämiellyttävältä, vaikka saattaa aluksi tuntua ajatuksena oudolta.

Kotikonstien lisäksi käyn silloin tällöin suolahuoneella rentoutumassa ja hengittämässä puhdistavaa ja avaavaa suolantäyteistä ilmaa. Tätäkin kokemusta suosittelen kaikille. Hengitysteiden lisäksi suola auttaa ihon hyvinvointiin. Suolahuoneen lisäksi sitä voi antaa iholleen esimerkiksi suolasaippuan muodossa (suola myös puhdistaa ihoa), tai kuten yksivuotiaamme sitä nauttii: suolasuihkeena, joka saa muutamassa päivässä normalisoitua jopa rikki kuivahtaneen ihon. (Sopii esim. käsivoiteen sijasta.)

Suolatuotteita löytyy luontaistuotekaupoista ja tavarataloista. Alla linkkejä kiinnostuneille.

Suolasta: http://www.saltlife.fi/Mitae-suola-on
Sarvikuonokannusta: http://personal.fimnet.fi/laaketiede/sarvikuono/kelpokonsti.html
Suolahuoneista: http://www.suolahuone.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti