torstai 24. marraskuuta 2011

Siivouspäivän ajatuksia

Näin joulun lähestyessä käy taas ajankohtaiseksi asia, mitä jouluvalmisteluja on tarpeellista tehdä. Jouluhan on iloinen juhla, ja stressiä siitä ei soisi kenenkään ottavan. Siispä kenellä on taipumusta sellaiseen, voisi vilkaista peiliin ja pohdiskella tovin, mistä voisi tänä vuonna luopua.

Kaappejahan ei oikeasti tarvitse jouluksi siivota, ellei sitten aio jouluaan niissä viettää. Ruoka-asioita jo käsittelimmekin aiemmin, eli ihan oikeasti kaikkea ei tarvitse eikä kannata tehdä itse, jos se vetää pipon kireälle. Ellei pidä ruuhkaisista kaupoista eikä satu olemaan aikainen lahjanhankkija, niin paketithan voi mainiosti hankkia netistä tai askarrella itse kätevin kätösin, tai kirjoitella mukavia lahjakortteja joissa lupaa arvokasta aikaa johonkin tärkeään kohteeseen. Tai sitten voidaan sopia ettei aikuisten kesken lahjoja hankita, jos niin tykkää.

Sama idea pätee myös elämään joulun ulkopuolella. Jos tuntuu, että tekemistä on liikaa ja aikaa liian vähän, niin mieti, mistä voisit luopua. Kaikki ei varmasti ole elintärkeää. Onko kaikkia pyykkejä pakko silittää (ellei allergioiden vuoksi ole oleellista)? Voisiko aikatauluja helpottaa esim. käymällä kaupassa neljän kerran sijasta vain kaksi kertaa viikossa? Ei vaadi kuin ruokalistan suunnittelua vähän pidemmälle ajalle, ja toimii. Onko perheenjäsenillä liikaa harrastuksia, voisiko osan korvata perheen yhteisellä laatuajalla (uimaan, leffaan, kyläilemään, pulkkamäkeen...)? Voisiko kotitöitä jakaa tasaisemmin? Lapsetkin osaavat tehdä yllättävän paljon asioita, ja se on myös kehityksen kannalta tärkeää - isommillekin lapsille, joita "ei nyt huvita". Voit itse miettiä ja keksiä omat sovelluksesi arkea rauhoittamaan. Kun sitten teet askareitasi, voit tehdä niitä hyvällä, rauhallisella mielellä. Keskity tekemääsi sen sijaan että kiirehdit eteenpäin. Elämäsi on siinä hetkessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti