tiistai 1. marraskuuta 2011

Kaamoksen kesytys

Marraskuu ja talviaika on saapunut. Älkäämme antako sen masentaa tai väsyttää liiaksi. Ennen kuin huomaammekaan, alkaa päivä jälleen pidentyä ja kohta on taas kevät! Luonnon ja elämän luonnollista rytmiä ei kannata vastustella, vaan mukautua siihen. Etsi vuodenajasta sen parhaat puolet ja keskity niihin. Tunne iloa pienistä asioista.

Pimeään aikaan kannattaa varautua riittävällä valaistuksella, jotta ylenmääräinen väsymys ei pääse yllättämään. Mikäli viihdyt hämärässä, tunnelmoi kynttilöiden valossa. Aamuja helpottaa hurjasti sarastusvalo, wake-up-light, tai millä nimellä sitä haluaakaan kutsua - suosittelen lämpimästi! Yritä ulkoilla valoisan aikaan, edes vähäsen päivittäin. Jotkut saavat apua kirkasvalolampuista. Ellei sellaista halua hankkia kotiin, voi hakeutua julkisella paikalla kirkasvalolaitteen läheisyyteen, tai jopa erityiseen kirkasvalohoitoon. Uusin keksintö taitaa olla kirkasvalokuulokkeet, jotka kuulemma toimivat myös hyvin!

Ravinto on myös tärkeä tekijä jaksamisessa. Huono ruoka väsyttää entisestään. Koeta siis syödä terveellisesti, mutta älä masennu repsahduksista - kyllä päiväkahvin kanssa saa syödä makeaakin, kunhan muutoin pitää huolen tärkeiden ravintoaineiden saannista.  Muista siis vihreät ja muut hyvät värit lautasella. Mitä voimakkaampi kasviksen väri, sen suurempi sen terveysvaikutus yleensä on (on tietysti poikkeuksia, kuten sipulit). Ellei marjoja tule syötyä muutoin niin pyöräytäpä smoothie, niin alkaa maistua. :-) Myös purkilla voi käydä, esimerkiksi kalaöljy auttaa monia kaamosoireilijoita.

Liikunta on oiva energian lisääjä. Harrasta sellaista lajia, josta pidät ja saat hyvän olon. Käy vaikka uimahallissa uimassa (ellei avanto houkuta), tanssi, pyöräile, jumppaa, venyttele, joogaa, zumbaa - mitä vain! Ellet halua tai ehdi lähteä kotoa liikkumaan, hanki liikuttavia dvd:itä tai konsolipelejä kotiin - ja käytä niitä! Toki oman ohjelman laatiminenkin on sallittua, pidä vaikka koko perheen kanssa kuntopiiri! Muista myös lepo, älä rasita kehoa liikaa, ja yritä nukkua riittävästi.

Keksi kivaa tekemistä, puuhastele mieluisten asioiden parissa. Ja jos sinulla on mahdollisuus lomailuun, ota tarvittaessa vaikka äkkilähtö etelän aurinkoon, tai lähde laskettelemaan tai kylpylään, mikä vain sinua piristää. Mutta muista, että hyvää oloa ei tarvitse etsiä kaukaa, se löytyy viime kädessä sisältä päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti