sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Itseen tutustuminen

Itsensä kuunteleminen ja tunteminen on oleellista elämänlaadun parantamisessa ja vaikeuksien voittamisessa. Avain muutokseen on se, että ensin tiedät miksi toimit tai reagoit jollakin haitallisella tavalla. Myös kehon fyysisten oireiden huomaaminen on tärkeää. Kipu, väsymys, ja sairastuminen kertovat aina jostakin epätasapainotilasta.

Hyvä keino oppia kuuntelemaan itseään on jooga ja/tai meditaatio. Monia kipu- ja stressitiloja on pystytty helpottamaan meditaatiomenetelmillä. Esimerkiksi mindfullnes on helppo tapa aloittaa. Menetelmään voi tutustua osoitteessa http://www.mindfullnes.fi/ . Myös netistä ja kirjastosta löytyy paljon materiaalia erilaisista menetelmistä.

On tärkeää joka päivä pysähtyä ainakin hetkeksi kuuntelemaan itseään. Miltä olo tuntuu? Mitä tunteita tunnen? Jos negatiivisia, niin miksi? Miltä keho tuntuu? Huomaatko kipua, kireyttä tai epätasapainoa jossakin kohtaa? Kaikki huomiot ovat tärkeitä. Ilman huomiota on vaikea saada aikaan muutosta.

Kipuun ja sairauteen ei saa kiinnittyä liikaa. Vaivojaan ei pidä alkaa vatvoa jokaisen vastaantulijan kanssa. Tie terveyteen käy ajatusten kautta - positiivisten ajatusten. Ajattele itsesi terveeksi. Ja mikäli pelkkä ajattelu ei tunnu riittävän, ota käyttöön fyysiset keinot. Liikunta pelastaa monelta sairaudelta. Jooga jopa parantaa niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti