torstai 13. lokakuuta 2011

Ruoka-asiaa

Oikeanlainen ravinto on tärkeä osa hyvinvointia. Joka tuutista tulee nykyisin ohjeita; vältä rasvaa, syö voita, boikotoi hiilihydraatteja kokonaan, syö niitä niin ja niin monta prosenttia päivässä, juo kahvia, älä juo kahvia jne. Lisäksi on erilaisia tapoja luokitella ihmisiä sen mukaan millaista ravintoa he tarvitsevat. Näissä on varmasti perää, mutta tavalliselle tallaajalle voi olla vaikeaa päättää mihin uskoisi.

Jokainen ihminen oppii itseään ja elimistöään kuuntelemalla millainen ravinto itselle sopii. Joillekin sopii liha, toisille ei. Jotkut saavat hiilihydraateista turvotusta, toiset voivat popsia pastaa kuin italialaiset. Tärkeää on nimenomaan kuunnella, millainen olo ruoasta tulee.

Suomalaiset/pohjoismaalaiset maitotuotteet ovat kovin käsiteltyjä eivätkä monien vatsalle sovi. Onneksi luomutuotteita on tullut viime aikoina laajemmin myyntiin, ne sopivat myös monille laktoosi-intoleranssista kärsiville. Samoin kaasupakatut lihat ja muut valmisteet käyvät joidenkin vatsalle. Myös käsiteltyjä hiilihydraatteja on paljon tarjolla, eivätkä ne ole yhtä ystävällisiä elimistölle kuin käsittelemättömät, tummat, kokojyvätuotteet. Massatuotettu liha sisältää haitallisia hormoneja jne.

Itse syön mieluiten runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä ja kalaa. Hiilihydraatteja käytän kohtuudella, leivän päälle laitan oikeaa voita. Liha ja makkara meille ostetaan suoraan tilalta, jolla eläimiä arvostetaan (isoissa erissä, jolloin osa pakastetaan). Maitotuotteet valitsen luomuna,  kuten myös mahdollisimman monet muut ruoka-aineet. Suosin lähiruokaa ja itse tehtyä. Ja valitsen mahdollisimman E-koodivapaata ja vähän käsiteltyä. Käytän ruoanlaitossa merisuolaa ja kristallisuolaa sekä ruokosokeria valkoisen sokerin sijaan (leivonnaisetkin maistuvat paremmilta).

Joka tapauksessa syömisestä ei pidä potea huonoa omatuntoa, ruoasta ja syömisestä täytyy nauttia, jokaisesta suupalasta. Jokainen ruokaa käsitellyt taho jättää siihen oman energiajälkensä. Kun ruoka on rakkaudella tehtyä ja nautit ruokahetkestä, ruoka on hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti